با توجه به اهمیت دعاوی مالی و مالکیت در املاک می توانید بهترین مشاوره و راهنمایی را از وکلای متخصص زن و مرد در این موسسه حقوقی بخواهید زیرا وکلای با تجربه آماده ارائه خدمات در انواع دعوای تصرف عدوانی می باشند.
ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست میکند.
هرگاه بهره برداری از زمین یا ملک توسط شخصی بدون اجازه و رضایت از مالک و یا مستاجر صورت بگیرد در اصطلاح حقوقی تصرف عدوانی را به انجام رسانده است که در قوانین مالکیت و املاک به دو نوع دعوای تصرف عدوانی کیفری و تصرف عدوانی حقوقی به آن پرداخته است.
در قانون آیین دادرسی مبحثی به نام ممانعت از حق آمده و کاربرد آن در مواردی است که شخصی مالک قانونی ملک و یا زمینی است و فردی دیگر مانع از استفاده و یا بهره برداری از ملک را برای مالک می شود را، ممانعت از حق می گویند. در دعوای ممانعت از حق خواهان از مراجع قضایی درخواست می کند تا موانعی که موجب جلوگیری وی از بهره برداری از حقوق انتفاعی و حقوق ارتفاقی شده را رفع نماید.
شرایطی که مورد توجه دادگاه در دعوای ممانعت از حق می باشد و بر نتیجه رای دادگاه بر رفع این ممانعت تاثیر گذار است
__سبق تصرف خواهان: اثبات خواهان مبنی بر اینکه از حق مورد نظر استفاده می کرده است.
__ممانعت فعلی خوانده: اثبات اینکه خوانده از حق خواهان ممانعت می کرده است.
__عدم رضایت خواهان: این ممانعت از حق باید بدون رضایت خواهان باشد. تصرف فعلی خوانده بدون داشتن رضایت خواهان و حکم مراجع صالح باشد.
__تصرف عدوانی شامل اموال غیر منقول می شود و اموالی همچون خودرو و … شامل تعریف ۱۵۸ تصرف عدوانی نمی شود.
در ماده ۱۵۸ قانون دادرسی در دعوای تصرف عدوانی آمده است ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه شخص دیگری بدون رضایت او مال غیر منقول را متصرف شده و از تصرف وی خارج نموده است و ادعای تصرف اموال را دارد.
همانطور که اشاره نمودیم دعوای تصرف عدوانی در دو بعد حقوقی و کیفری قابل بررسی و رسیدگی است.
دعوای عدوانی حقوقی در ملک مشاع:
در دعوای تصرف عدوانی در ملک مشاع در قوانین آیین دادرسی در ماده ۱۶۷ قانون گذار موضوعات را حل و فصل نموده و بسیار شفاف به آن پرداخته است.
__مورد دعوای تصرف عدوانی در ملک مشاع آمده است اگر دو یا چند نفر ، مالی غیر منقول را به صورت مشترک در تصرف داشته باشند و یا از آن بهره برداری می کرده اند و در این میان بعضی دیگر مزاحمت ایجاد نمایند و مانع بهره برداری و استفاده آنها شوند از نظر قانون برای آنها که حق و حقوقات شان دچار خدشه شده است حمایت هایی در نظر گرفته و مطابق قانون ممانعت از حق محسوب می شود و مشمول مقررات در آیین دادرسی می شود.
__در ماده ۱۶۳ قانون آیین دادرسی آمده است در تصرف خواهان دعوای تصرف عدوانی حقوقی در ملک مشاع، سابقه به هم پیوستن تصرفات خوانده و عدوانی بودن تصرفات وی، ارکان اصلی دعاوی حقوقی در ملک مشاع را تشکیل میدهند و باید به اثبات برساند و بر سبق تملکات و اموال بوده و خلاف آن هم قابلیت اثبات را دارد.
دعوای تصرف عدوانی کیفری در ملک مشاع:
در دعوای تصرف عدوانی کیفری بحث جرم و مجازات مطرح است.
برای شکایت از جرمی که در پی دعوای تصرف عدوانی پیش آمده است شاکی می تواند با وکلای مجرب در این زمینه ارتباط برقرار نماید و با تنظیم شکواییه با عنوان مجرمانه رفع تصرف عدوانی در ملک مشاع مورد نظر اقامه دعوا نماید. و پیگیری پرونده را به وکلای متخصص در این زمینه بسپارد و بهترین نتیجه را دریافت نماید.
در شکایت کیفری ممانعت از حق باید مالکیت فرد اثبات شود. و نیاز است که فرد مالکیت خود را نسب به مال مورد نظر به اثبات برساند و سند مالکیت را به دادگاه ارائه دهد.
قابل توجه است در قانون آیین دادرسی در ماده ۶۹۰ و ۶۹۳ به موضوع ممانعت از حق پرداخته و مجازاتی جهت این جرم در نظر گرفته شده در قانون مجازات برای جرم ممانعت از حق از ۱۵ تا ۶ ماه است و در صورت تکرار این جرم مجازات نیز سنگین تر اعمال می شود.
دعوای تصرف عدوانی مطابق ماده ۱۵۸ قانون دادرسی عبارت است از از ادعایی که متصرف سابق مبنی بر اینکه شخصی دیگر بدون مجوز و رضایت او مال غیر منقول او را منصرف شده است و ادعایی مبنی بر تصرف در آن مال را درخواست می نماید. برای اثبات در این دعوا نیاز است اثبات تصرف سابق خواهان انجام گیرد و دادگاه بر همین ادله و اثبات است که حکم را صادر می کند .
در تصرف عدوانی حقوقی بسیار پیش آمده است که متصرف عدوانی یا خوانده، مالک باشد و دیگری علیه او دعوای تصرف عدوانی حقوقی اقامه کند و با ادله کافی موفق به اثبات تصرف عدوانی او شود.
تفاوت خلع ید و تصرف عدوانی
به طور خلاصه می توان ۵ تفاوت را اشاره نمود
تصرف عدوانی | خلع ید |
برای اموال غیر منقول است | برای اموال منقول و اموال غیر منقول قابلیت طرح را دارد |
خارج از نوبت می توان رسیدگی نمود | خارج از نوبت قابل رسیدگی نیست |
باید حکم قطعی صادر شود تا لازم الاجرا باشد | قبل از به قطعیت رسیدن حکم می شود آن را به موعد اجرا گذاشت. |
دعاوی تصرف دعاوی غیر مالی است و هزینه مربوط به آن همانند دیگر دعاوی غیر مالی خواهد بود | براساس قیمت ملک مشخص می شود |
سبق تصرف مهم است و باید اثبات شود | لازم است تا مالکیت فرد مورد اثبات قرار گیرد. |
مطابق قانون تصرف عدوانی را می توان به دو نوع تقسیم بندی نمود.
تصرف عدوانی حقوقی و تصرف عدوانی کیفری که هر کدام با هم تفاوتها و شباهتهایی را دارا می باشند.
در اقامه دعوای تصرف عدوانی قانون هیچگونه مجازاتی را برای متصرف پیش بینی نکرده است و صرفا می توان حکم تصرف وی را از دادگاه گرفت.
آیا یکی از اعضای خانواده می تواند ادعای مالکیت نامناسب کند؟
تملک اموال خانواده توسط یکی از اعضای خانواده نمی تواند برای سایر اعضا مضر باشد، بلکه باید از طرف او و سایر اعضا باشد. بنابراین، مالکیت یکی، مالکیت همه است.
تصرف غیر قانونی و بدون مجوز اموال غیر منقول دیگران تصرف عدوانی گفته می شود و رفع این تصرف بدون مجوز قانونی را، رفع تصرف عدوانی حقوقی گویند. دعوای حقوقی به دو نوع کیفری و حقوقی از نظر قانون مجازات اسلامی تقسیم بندی می شود..
خواهان درخواست دعوای تصرف عدوانی باید خودش قبل از متصرف عدوانی در آن مال که غیر منقول می باشد تصرف داشته باشد.. بطور مثال اگر کسی خانه یا زمین شما را در تصرف خود درآورده باید برای اقامه دعوا بتوانید اثبات کنید که شما قبل از متصرف خانه و زمین در اختیار شما بوده است. که در اصطلاحات حقوقی به آن سبق تصرف خواهان گفته می شود.
تصرف در اموال غیر منقول که جنبه قانونی داشته باشد و رضایت در آن مطرح شده باشد را تصرف عدوانی نمی گوییم و قوانین حاکم بر تصرف عدوانی را که عدم رضایت در آن مطرح است را لحاظ نمی کنیم.
در جمع بندی این قسمت می توانیم بگوییم ارکان تصرف حقوقی عبارتند از :
جهت رسیدگی به دادخواست دعوای رفع تصرف عدوانی به دادگاهی مراجعه نمایید که مال غیر منقول در آن حوزه واقع شده باشد.
قوانین مجازات اسلامی به موضوعات دعوایی تصرفات کیفری به صورت واضح و با شفافیت به آن پرداخته است که هر شخصی به وسیله صحنه سازی مانند: دیوارکشی بدون مجوز، پی کنی، تغییر حد فاصل، از بین بردن مرز، حفر چاه عمیق ، نهر کشی بدون مجوز، کرت بندی و غرس اشجار و دیگر موارد متذکر شده در قانون در تصرف غیر قانونی اقدام نماید و هر گونه تخریب در طبیعت ویا تجاوز به املاک موقوفات و محبوسات و یا اثلاث باقیه که برای مصارف عام المنفعه در نظر گرفته شده است بنماید به مجازات یک ماه تا یک سال مطابق قانون محکوم می شود.
در موضوع ممانعت از حق شخص نه متصرف عدوانی است و نه مزاحم، بلکه مانعی برای ضایع نمودن حق است.
همانند کسی که در مشاعات یک ساختمان ممانعتی بوجود آورده تا دیگران نتوانند از مشاعات استفاده نمایند. به طور مثال، فردی که در ورودی ساختمان نخاله ساختمانی را قرار دهد تا دیگران در هنگام ورود با مشکل روبرو شوند .شاید در نگاه اول این موضوع مزاحمت به نظر آید اما از دیدگاه حقوقی این عمل ممانعت از حق در ملک مشاع گفته می شود.
مزاحم بدون آنکه مالی را از تصرف کسی خارج کند برای او و تصرفاتش مزاحمت ایجاد می کند و مال و اموالی که به صورت مشاع می باشد را مورد مزاحمت قرار می دهد. و نمی گذارد صاحب حق از حق خود در مشاعات استفاده نماید
معنای تصرف در لغت به معنای به دست آوردن، مالک شدن و…می باشد عدوان در واژه لغات به معنای ستم بر کسی، دشمنی کردن، و… است.
در اصطلاحات حقوقی بهتر است بدانیم تصرف عدوانی عبارت است از مال و یا ملکی تحت تسلط و ید شخصی باشد و قانون این اجازه را به او بدهد که نسبت به مال خود تصمیمی اتخاذ نماید.
در تصرف عدوانی، شخصی که متصرف ملک است و فردی دیگر به زور ملک را از دست او خارج می کند.
نکته: تصرف عدوانی شامل اموال غیر منقول می باشد.
در تمامی دعوای تصرف عدوانی و جرایم مربوط به آن و به علت ازدیاد در پروندها و حساسیت و پیچیدگی های آن هوشمندانه عمل کنید و از وکلای متخصص که در این زمینه فعالیت می کنند کمک بگیرید زیرا رسیدگی به این پروندها نیاز به تجربه و تخصص کافی را طلب می کند.
برای خواندن مطالب درمورد چک جعلی میتوانید:
تسلیط ید
تسلیط ید را میتوان از قواعد فقهی به شمار آورد و به معنای استفاده از حق است طوری که صاحب حق مقرر نموده است.
در تسلیط ید، بر اساس آن مالک هر مال و ملکی می تواند هرگونه تصرفی را در ملک و املاک خود که منافاتی با قانون نداشته را در اختیار داشته باشد.
با توجه به نوع مالکیت شخصی دو حالت وجود دارد
وضع ید
در قانون از دیگر اصطلاحات فقه ای که بسیار دیده می شود وضع ید و دعوای وضع ید است که در ادامه سعی بر توضیحاتی در این موضوع خواهیم داشت.
قانون در دعوای وضع ید از تصرف مالکانه حمایت می کند چه این مال به صورت عین باشد و جه بصورت منفعت یا حق باشد و قانون در حمایت از مالک به دنبال ایجاد نظم اقتصادی جامعه است.
در دعوای اثبات مالکیت خواهان که خواستار وضع ید خویش بر مال غیر منقول است ملزم به ارائه مدارکی است که مالکیتش را به اثبات برساند و یا قراردادی که مبنی بر انتقال مالکیت ملک به نام خود را ارائه نماید که بطور معمول این مدرک یا سند عادی است یا قراردادی شفاهی که دارای ادله ای برای اثبات باشد.
با توجه به پیچیدگی موضوعات حقوقی و اثبات اموال غیر منقول در دادگاه بهتر است با مشاوران حقوقی و وکلای متخصص راهنمایی و کمک بخواهید تا ضرر و زیانی را متحمل نشوید.
متصرف عدوانی
هر مالی اعم از منقول و یا غیر منقول که تحت تصرف شخصی باشد نشان دهنده این واقعیت است که که اموال متعلق به او و در اختیار اوست و برای بدست آوردن آن اگر در تصرف دیگری قرار گرفته باشد می تواند اقامه دعوی کند و فرد متصرف عدوانی را مورد بازخواست قراردهد تا با ادله موجود اثبات دعوی نماید تا مراجع قضایی به نفع او حکم دهند.
و درصورتی که مدت زمانی مشخص ملک و زمینی را در اختیار داشته باشید و فردی دیگر با زور و اجبار ملک را از تصرف شما خارج نماید از نظر قانون فرد اول که متصرف سابق است می تواند اعاده تصرف نموده و دادخواست رفع دعوای تصرف عدوانی حقوقی را مطرح نماید.
هرگاه بهره برداری از زمین یا ملک توسط شخصی بدون اجازه و رضایت از مالک و یا مستاجر صورت بگیرد در اصطلاح حقوقی تصرف عدوانی را به انجام رسانده است.
۱ . در تصرف عدوانی حقوقی نیاز به اثبات مالکیت قبلی مال نیست در حالی که در تصرف عدوانی کیفری مطابق ماده ۶۹۰ باید احراز مالکیت انجام گیرد.
۲ . در تصرفات حقوقی باید دادخواست تنظیم شود و به دادگاه ارائه شود ولی در تصرفات کیفری نیاز به تنظیم دادخواست و تقدیم آن نمی باشد.
۳….
شروع مکالمه
یکی از اعضا را انتخاب و در واتساپ گفتگو کنید.
پشتیبانی به طور معمول در چند دقیقه پاسخ می دهند