اختراع وسیله ای جدید یا راه و روشی نوین کاری بسیار زمان بر و سخت است. اما ثبت یک اختراع به نام فرد و استفاده از مزایای آن می تواند برای فرد بسیار با اهمیت باشد. از این رو اطلاع از قوانین و شرایط ثبت اختراع و چگونگی دعوای ابطال ثبت اختراع و همچنین آگاهی از مراحل ثبت برای جلوگیری از دعوای ابطال ثبت اختراع بسیار مهم است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و راهکارهای حل این مساله با ما همراه باشید.
اختراع در معنای لغوی خود یعنی نوآوری، این نوآوری در تولید محصول و یا فرآیندی نو جهت سهولت انجام کارهاست.
برای حمایت از پژوهشگران و افرادی که زمان، استعداد و خلاقیت خود را برای طراحی و اختراع محصولاتی جدید صرف می کنند، قانونگذاران کشور قوانینی را وضع نموده اند که از این افراد حمایت هایی صورت گیرد. به قوانین وضع شده برای مخترعان، حق اختراع می گویند.
حق ثبت اختراع مجموعه قوانینی است که در آن فرد موظف به انجام برخی قوانین در فروش، عرضه، انتقال، صادرات، واردات و بهره برداری از اختراع خود است. در مقابل نیز قانون گذار شرایطی را برای مخترع فراهم می آورد.
ثبت اختراع در دو دسته انجام می شود.
۱.شرایط شکلی
۲.شرایط ماهویی
شرایط شکلی، شرایطی است اعم از نحوه نوشتن درخواست ثبت اختراع، توصیفات شکلی و عملکردی اختراع و جزییات آن.
شرایط ماهوی عبارتند از: اختراع ایده ای جدید و ابداعی باشد. اختراع مورد نظر کاربردی صنعتی و قابل استفاده داشته باشد.
لازم به ذکر است که بعد از ثبت اختراع مراجع قانون گذار حقوقی را برای مخترع در نظر میگیرند که عبارت است از:
۱ . حق استفاده و تولید اختراع ثبت شده
۲ . حق نگهداری، فروش و یا واگذاری اختراع
۳ . اجازه صادرات و یا واردات محصول
۴ . حق تصمیم گیری در رابطه با اعطای مجوز جهت بهره برداری از محصول
حال اگر اختراع ثبت شده با قوانین وضع شده مطابقت نداشته باشد و یا ادعایی در رابطه با اختراع وجود داشته باشد ، فرد می تواند برای ثبت دعوای ابطال اختراع به مراجع قانونی مراجعه نماید و اعتراض و شکایت خود را ثبت نماید..
۱ . عدم قابلیت ثبت اختراع
۲ . عدم کفایت افشاء
۳ . تحصیل به ناحق گواهینامه
۴ . گسترش ناروای محدوده حمایت
این موارد هر کدام به تنهایی امکان دعوای ابطال ثبت اختراع را به افراد می دهد و می تواند باعث باطل شدن گواهی ثبت اختراع و از بین رفتن تمامی حقوق مخترع شوند.
اگر فردی به هر کدام از دلایل بالا اقدام به ثبت دعوای ابطال ثبت اختراع نماید ،می تواند با پیگیری در دادگاه به حق قانونی خویش برسد.
ابطال گواهی ثبت اختراع به معنای گرفتن تمامی حق و حقوق از فردی است که اقدام به ثبت اختراع شما به نام خود نموده است.
لازم به ذکر است که دعوای ابطال ثبت اختراع برای پیگیری نیاز به شرایط ویژه ای دارد که تعدادی از این شرایط عبارتند از:
۱ . عدم کاربرد در صنعت و یا تکراری بودن اختراع
۲ . وجود ایرادات در تنظیم اظهار نامه ثبت اختراع و عدم تطابق ویژگی های دستگاه ثبت شده با اختراع شده
۳ . قرار نگرفتن دستگاه در دسته تجهیزاتی که اداره اختراعات از آن حمایت می کند.
۴ . دستگاه ثبت شده، ایده یا نظر شخص دیگری به جز شخص ثبت شده باشد
در تمامی موارد بالا امکان ثبت دعوی ابطال ثبت اختراع وجود دارد و فرد می تواند این دادخواست را پیگیری نماید.
برای بیان این تفاوت ابتدا معنای هر کدام را شرح خواهیم داد.
اعتراض به ثبت اختراع تلاشی است که فرد قبل از اعطای گواهینامه ثبت اختراع انجام می دهد تا مانع اعطای این گواهینامه به فرد دیگری شود.
دعوای ابطال ثبت اختراع فرآیندی است که بعد از اعطای گواهینامه صورت میگیرد و نسبت به شرایط و ویژگی های اختراع ثبت شده اعتراض خود را به ثبت میرسانند تا این گواهی باطل شود.
در دعوای ابطال ثبت اختراع، شخص به دنبال از بین بردن تمام حقوق مادی و معنوی ایجاد شده برای شخص است اما در اعتراض به ثبت اختراع، نتیجه مورد نظر شخص معترض عدم دریافت گواهینامه ثبت اختراع می باشد.
در هر دو این موارد شخص مورد نظر با در دست داشتن مدارک کافی برای اعتراض خود به مراجع قانونی رجوع می کند تا شکایت خود را به ثبت برساند.
برای ثبت دعوای ابطال ثبت اختراع شخص باید شرایط قانونی آن را رعایت نماید. این شرایط و قوانین در ماده ۱۸ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، به تشریح توضیح داده شده است و در صورتی که فرد یکی از این موارد و شرایط را برای دادگاه به اثبات برساند، دادگاه گواهی ثبت اختراعی را که نسبت به آن شکایت شده است، باطل خواهد نمود.
حال مهم ترین این شرایط برای دعوای ابطال ثبت اختراع عبارتند از:
آیین رسیدگی به ابطال گواهینامه ثبت اختراع
چند درصد از دعاوی نقض حق ثبت اختراع خارج از دادگاه حل و فصل می شود؟
۹۵% تا ۹۷%
۱۲. ۹۵ تا ۹۷ درصد دعاوی مربوط به نقض حق اختراع خارج از دادگاه حل و فصل می شود. داده ها نشان می دهد که اکثریت قریب به اتفاق پرونده های حقوقی مالکیت معنوی توسط دادگاه ها حل و فصل نمی شوند. در واقع، تا ۹۷ درصد از دعاوی مربوط به نقض حق اختراع هرگز به محاکمه نمی رسد.
برای خواندن مطالب درمورد ابطال علامت تجاری میتوانید:
حال اگر با توجه به شرایط ذکر شده نیاز به دعوای ابطال ثبت اختراع بود طبق دستورالعمل و مطابق ماده ۶۱ آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات طرح های صنعتی و علائم تجاری، فرد باید مدارک و دادخواست خود را طبق موارد زیر تحویل دادگاه داده تا به شکایت و رسیدگی شود.
با ارائه مدارک فوق و با توجه به درخواست شخص، پرونده به جریان خواهد افتاد و در صورت اثبات هر کدام از ویژگی ها و شرایط ذکر شده، ابطال گواهینامه ثبت اختراع صورت خواهد گرفت. با توجه به اینکه درخواست دعوای ابطال ثبت اختراع از نظر قانون نیاز به ارائه مدارک و مستنداتی است. ارتباط با وکیل و مشاور حقوقی می تواند نتایجی خوب را به همراه داشته وشما می توانید با ارتباط با این مجموعه و استفاده از خدمات ارائه شده دعوای ابطال ثبت اختراع را ثبت نمایید تا بررسی های لازم انجام گیرد و وکیلی مجرب در این حوزه به شما معرفی گردد.
حق ثبت اختراع مجموعه قوانینی است که در آن فرد موظف به انجام برخی قوانین در فروش، عرضه، انتقال، صادرات، واردات و بهره برداری از اختراع خود است. در مقابل نیز قانون گذار شرایطی را برای مخترع فراهم می آورد.
ابطال گواهی ثبت اختراع به معنای گرفتن تمامی حق و حقوق از فردی است که اقدام به ثبت اختراع شما به نام خود نموده است.
شروع مکالمه
یکی از اعضا را انتخاب و در واتساپ گفتگو کنید.
پشتیبانی به طور معمول در چند دقیقه پاسخ می دهند